Ontwikkelingen in de Oekraïne


Het Comité volgt de ontwikkelingen met Rusland en de Oekraïne nauwlettend en informeert hierover in zowel deze nieuwsbrief als in directe emailberichten aan de leden.

Nationale noodmaatregelen voor tijdelijk verhogen van MRL's
De aanvraag die Het Comité samen met MVO, Vernof en Nevedi heeft ingediend voor specifieke tijdelijke verhogingen van MRL's voor mais en zonnebloemzaad uit andere origines, is nog in behandeling bij de ministeries van LNV en VWS. Uit aanvullende contacten met het ministerie van LVN is duidelijk dat het Cbtg (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen) het verzoek bekijkt m.b.t. de veiligheid voor mensen en dat aan de WUR verzocht is het verzoek te bezien op de veiligheid voor dieren. Daarnaast zal ook nog aan het RIVM om advies gevraagd worden. Wanneer deze adviezen gereed zijn, kon het ministerie LNV nog niet aangeven. Zodra er duidelijkheid is over het verzoek voor tijdelijke verhoging van MRL's voor mais en zonnebloemzaad worden de leden zsm geïnformeerd.

GMO's 
De Europese Commissie heeft op het verzoek van de landbouw- en handelssector (o.a. Het Comité) of er enige flexibiliteit is om de invoer van genetisch gemodificeerde maïs te vergemakkelijken (i.v.m. de tekorten die ontstaan door de situatie in de Oekraïne) als volgt gereageerd. In de GGP wetgeving zijn er geen mogelijkheden voor eventuele tijdelijke maatregelen. Er zijn echter nogal wat aanvragen in behandeling voor mais, daarom overweegt de Commissie om de lopende procedures die relevant kunnen zijn voor de diervoedertoevoer, zo soepel mogelijk te laten verlopen. Bevestigd is dat de wettelijke procedure voor toelating van GGO's onveranderd blijft. 

Verzoek om derogatie biologische grondstoffen veevoer
Vorige week heeft het ministerie van LVN aan de Europese Commissie het verzoek gedaan voor een tijdelijke derogatie voor het gebruik van niet-biologische grondstoffen in biologisch veevoer voor landbouwhuisdieren. Het verzoek betreft een derogatie van 10% voor hoogeiwitrijk voer voor jonge en oude dieren (pluimvee en varkens). Voorafgaand aan de indiening van het verzoek heeft het ministerie van LNV overleg gevoerd met Bionext, Het Comité, Nevedi en LTO Nederland n.a.v. de gezamenlijke brief waarin deze organisaties hadden verzocht om een tijdelijke derogatie binnen de Europese biologische verordening (EU)2018/848. 
 
Voorstel Europese Commissie voor bijhouden voorraden 
Deze week nog heeft de Europese koepelorganisatie COCERAL overleg met DG Agri over het voorstel van de Europese Commissie dat lidstaten maandelijks over voorraden rijst, granen en oliehoudende gewassen en zaden bij private producenten, verwerkers en groothandels in de EU rapporteren. De opmerkingen en vragen (zoals extra tijdsbelasting voor bedrijven en meer volatiliteit op de markt), worden in dat gesprek aan de orde gesteld.


 
Verenigingszaken

Netwerk event 'Logistiek: de verbindende schakel'


Op dinsdag 31 mei as. organiseren Het Comité en Nevedi gezamenlijk het Netwerk event 'Logistiek: de verbindende schakel'. Een dag vol interessante sprekers onder leiding van dagvoorzitter Simone van Trier. Uiteraard is er ook ook voldoende gelegenheid om tijdens de lunch en/of de afsluitende borrel met elkaar te netwerken.
Het evenement vindt plaats in in de jaarbeurs in Utrecht en is bestemd voor leden van Het Comité en voor leden en donateurs van Nevedi.
De kosten voor deelname bedragen € 85,- per persoon (excl. BTW), inclusief lunch en drankjes. Aanmelden is mogelijk via het registratieformulier op de website van VICTAM



 

Overlijdensbericht Rudolf (Roef) Hoeffelman

Wij ontvingen het droevige bericht dat op 24 maart jl. de heer Rudolff (Roef) Hoeffelman is overleden. De heer Hoeffelman is van 1996 tot 2000 voorzitter geweest van onze vereniging. Bovendien was hij van 1981-1988 een gewaardeerd lid van ons bestuur.
Zijn laatste jaren woonde de koninklijk onderscheiden Hoeffelman met zijn vrouw in Frankrijk, waar ook de uitvaart in besloten kring heeft plaats gevonden. Wij wensen zijn naasten veel sterkte met dit verlies.


 
Voedsel- en diervoederveiligheid

Nieuwe maximale limieten voor Ochratoxine A in bepaalde levensmiddelen

In een eerder nieuwsbrief hebben wij gemeld dat er nieuwe maximale limieten (MLs) opgesteld zijn voor Ochratoxine A in bepaalde levensmiddelen. Op 28 februari jl. is tijdens de ScoPAFF toxicologische veiligheid in Brussel de stemming unaniem aangenomen. Nieuwe limieten zijn er voor o.a. zonnebloempitten, pompoenpitten, meloenpitten, hennepzaad en sojabonen. De nieuwe ML voor deze producten is 5.0 µg/kg. Voor onbewerkte granen blijft de ML 5.0 µg/kg. Klik hier voor de concept verordening met de bijlage waarin de nieuwe MLs zijn opgenomen. 
De nieuwe maximale limieten gelden per 1 januari 2023.


 

Nieuwe maximale limieten voor THC in hennepzaden en producten

Op 28 februari jl. is er tijdens de ScoPAFF toxicologische veiligheid in Brussel unaniem een nieuwe wetgeving aangenomen voor maximale limieten (MLs) THC in hennepzaden en producten bestemd voor levensmiddelen:

- Hemp seeds: 3.0 mg/kg
- Ground hemp seeds (hemp seed powder), (partially)
   defatted hemp seed (press cake) (hemp seed flour),
   hemp seed bran: 3.0 mg/kg
- Hemp seed oil: 7.5 mg/kg

Het maximale limiet voor THC refereert naar de som van delta-9-tetrahydrocannabinol (Δ9-THC) and delta9-tetrahydrocannabinolic acid (Δ9-THCA). In een later stadium zullen de MLs mogelijk ook delta-8-tetrahydrocannabinol (Δ8-THC) en delta-8-tetrahydrocannabinolic acid (Δ8-THCA) omvatten. 
De nieuwe maximale limieten gelden per 1 januari 2023.


     

    Uitstel wetgeving voor sustainable use of pesticides

    De wetgeving voor duurzaam gebruik van pesticiden (Sustainable Use of Pesticides- SUD) is uitgesteld vanwege de aanhoudende oorlog in Oekraïne (zie hier eerdere berichtgeving hierover). De Europese Commissie heeft ervoor gekozen om de vrijgave (die oorspronkelijk op donderdag 23 maart werd verwacht) van het "Natuurbeschermingspakket"/ “Nature protection package”, inclusief de wetgeving voor duurzaam gebruik van pesticiden, uit te stellen. 

    De Commissie heeft nog geen specifieke datum voor de publicatie van de SUD-wetgeving aangekondigd. Enkele lidstaten hebben echter een standpuntnota opgesteld waarin de tekortkomingen worden benadrukt (zie hier).


     
    Thema’s / onderwerpen

    Reputatiecampagne BO akkerbouw



    BO Akkerbouw, waarvan Het Comité lid is,  start deze dagen met het nieuwe onderdeel van de reputatiecampagne Ruimte voor de Nieuwe Akker, waarin de lente wordt aangekondigd. Deze lente content wordt verspreid via social media en is deze week ook te zien in Den Haag op de digitale borden en op de abri's bij de ingang van het ministerie van LNV.


     


    Coceral: Import duties 31 March 2022

    The European Commission published the factors for calculation of import duties. The factors taken into account for the calculation of import duties as referred to in article 2(2) of Regulation (EU) No 624/2010.

    The duty in force was fixed in Regulation (EU) 2020/1221 of 26 August 2020.



     
     
     
    Heb jij ook leuk materiaal van ons 150 jarig bestaan? Upload jouw jubileum materiaal hier!



     
     

     

     

    Agenda 2022


    • 12 mei (onder voorbehoud)
      Algemene Ledenvergadering van Het Comité
    • 17-18 mei
      Internationale bijeenkomst Coceral en GAFTA
    • 31 mei
      Netwerkevent Het Comité en Nevedi
    • 7 juli
      Midsummer Trade Reception (ism NOFOTA)
    • 17 november 
      Jaardiner


     


     

    Volg ons!

       

     
     
    Is de mail niet leesbaar? Bekijk in browser | Afmelden voor de nieuwsbrief