Ontwikkelingen n.a.v. oorlog OekraïneHet Comité van Graanhandelaren volgt nauwlettend de ontwikkelingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en informeert de leden zowel in deze nieuwsbrief als in directe emailberichten hierover.


Hongarije en exportbeperkingen granen 
Vooralsnog is er weinig gewijzigd in de (beperkende) maatregelen die Hongarije hanteert m.b.t. de export van granen. Nog steeds nemen de Hongaarse autoriteiten 30 dagen de tijd om te reageren, en verzoeken dan alsnog om aanvullende documenten. Volgens de Europese Commissie vindt er thans geen export uit Hongarije plaats. Enkele weken geleden is de Europese Commissie een zgn. infringement procedure tegen Hongarije gestart i.v.m. deze (beperkende) exportmaatregelen, die in strijd met de interne markt regels zijn.  


 
Voedsel- en diervoederveiligheid

Nieuwe wetgeving Ochratoxine A, Blauwzuur en THCMaximumgehalten Ochratoxine A in bepaalde levensmiddelen

De Europese Commissie heeft Verordening (EU) 2022/1370 gepubliceerd. In deze Verordening staan maximumgehalten aan Ochratoxine A in bepaalde levensmiddelen en is van toepassing per 1 januari 2023. 

Maximumgehalten waterstofcyanide (blauwzuur) in bepaalde levensmiddelen
De Europese Commissie heeft Verordening (EU) 2022/1364 gepubliceerd. In deze Verordening staan maximumgehalten aan waterstofcyanide (blauwzuur) in bepaalde levensmiddelen, waaronder o.a. lijnzaad. De Verordening is van toepassing per 1 januari 2023.

Maximumgehalten THC in hennepzaden, hennepolie en afgeleide producten
De Europese Commissie heeft Verordening (EU) 2022/1393 gepubliceerd. In deze Verordening staan maximumgehalten aan Delta-9-tetrahydrocannabinol (Δ9-THC) en delta-9-tetrahydrocannabinolzuur (Δ9-THCA), uitgedrukt als Δ9-THC hennepzaad, hennepolie, gemalen hennepzaad en andere van hennepzaad afgeleide/verwerkte producten. De Verordening is van toepassing per 1 januari 2023.

foto: happyseeds 


 
Verenigingszaken

Arbitrage workshop 15 september a.s.

Op donderdagmiddag 15 september a.s. organiseren Het Comité en NOFOTA gezamenlijk voor (aspirant)arbiters een arbitrage workshop bij VNAB in Rotterdam. De workshop is bedoeld om de kennis van arbiters up to date te houden en is ook bestemd voor degenen die overwegen arbiter te worden. Verschillende sprekers behandelen tijdens de workshop ontwikkelingen op het gebied van arbitrage en de bevoegdheden van arbiters, maar ook de 'overmacht-clausule'. Verder worden er ook specifieke casusposities rond de contracten van Het Comité en NOFOTA met de deelnemers besproken. Voor aanmelding, klik hier.


 

Aanmelden Cursus Graanhandel 2022-2023

De Graancursus 2021-2022 is afgerond en op 6 juli jl. afgesloten met een feestelijke diploma uitreiking.

Voor de nieuwe Cursus Graanhandel, die op woensdag 7 sepember a.s. van start gaat, hebben wij inmiddels alweer een groot aantal belangstellenden. Er is nog ruimte voor een aantal cursisten, maar aanmelden is nog maar t/m 24 augustus mogelijk, dus meld je zo snel mogelijk aan!

Voor informatie over de cursus of om in te schrijven, klik hier.


Cursisten lichting 2021-2022 tijdens een excursie


 
Externe berichten

BO akkerbouw uitgenodigd door Remkes

De ketenorganisatie en kenniscentrum BO Akkerbouw, waarbij diverse organisaties en ook Het Comité aangesloten zijn, is door de heer Remkes uitgenodigd om deze week een van de gesprekken met hem en de betrokken bewindslieden bij te wonen. BO Akkerbouw ziet voor zichzelf geen rol in het gesprek over stikstof en laat dat nadrukkelijk over aan de boerenorganisaties. Wel gaat BO Akkerbouw deze week graag het gesprek aan over het perspectief voor de akkerbouw gelet op de tsunami van nieuwe regels die nu op de sectoren afkomt (o.a. 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn, start nieuwe NSP/GLB, additionele klimaatopgave, nieuwe maatregelen waterkwaliteit en mestbeleid).
Woensdag 17 augustus verschijnt het persbericht van BO Akkerbouw (www.bo-akkerbouw.nl/nieuws) over de inbreng van de organisatie bij het gesprek met Remkes.


 

Import duties 11 augustus 2022The European Commission published the factors for calculation of import duties. The factors taken into account for the calculation of import duties as referred to in article 2(2) of Regulation (EU) No 624/2010.

The duty in force was fixed in Regulation (EU) 2020/1221 of 26 August 2020. 
 
 
Heb jij ook leuk materiaal van ons 150 jarig bestaan? Upload jouw jubileum materiaal hier! 
 

 

 

Agenda 2022

6 september
Start Cursus Graanhandel
15 september
Arbitragebijeenkomst 
17 november

Jaardiner


   


   

  Volg ons!

     

   
   
  Is de mail niet leesbaar? Bekijk in browser | Afmelden voor de nieuwsbrief