Ontwikkelingen n.a.v. oorlog OekraïneHet Comité van Graanhandelaren volgt nauwlettend de ontwikkelingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en informeert de leden zowel in deze nieuwsbrief als in directe emailberichten hierover.

Stand van zaken zeetransporten van/naar Zwarte Zee 
In de eerste twee weken van augustus heeft het Joint Coordination Centre 36 scheepsbewegingen geautoriseerd (21 uitgaand en 15 inkomend) in het kader van de humanitaire corridor in het Zwarte Zee gebied. Door de 21 uitgaande schepen is totaal ruim 560.000 ton granen en andere voedingsmiddelen verscheept. Zie ook www. un.org/en/black-sea-grain-initiative/vessel-movements.   
 
Tweewekelijks overleg COCERAL over situatie in Oekraïne 
Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne organiseerde de Europese organisatie COCERAL een wekelijks crisisoverleg voor de leden. Inmiddels vindt dit overleg 1x per 2 weken plaats, waaraan door Het Comité wordt deelgenomen. Mochten er onderwerpen en/of vragen zijn die Het Comité bij dit overleg kan inbrengen, dan graag een bericht aan Caroline Emmen (c.emmen@graan.com/ mob: 0652 454940).  
Infographic: COCERAL 


 
Verenigingszaken

Bijeenkomst netwerk Jonge Professionals Graanhandel 23 september


 


Voor deze excursie zijn we uitgenodigd bij de VanDrie Group, producent van kalfsvlees, diervoeders, zuivelgrondstoffen en kalfsvellen. Het is een unieke locatie waar een groot deel van de diervoederketen zichtbaar is, van grondstof tot diervoeder tot uiteindelijk het eindproduct: het kalfsvlees. 

Bijeenkomsten van dit netwerk kan je bijwonen als je jonger bent dan 40 jaar en het bedrijf waarbij je werkt aangesloten is bij Het Comité. Ben je geinteresseerd in het netwerk? Stuur dan een berichtje naar a.kleinbreteler@graan.com


 
Externe berichten

Gesprek BO Akkerbouw met Remkes


Vorige week donderdag was het centrale platform en kenniscentrum voor de Nederlandse akkerbouwketen, BO Akkerbouw, één van de organisaties die in gesprek ging met de heer Remkes. Naar voren is gebracht het verdienmodel en perspectief voor de sector. BO Akkerbouw heeft aangegeven dat het perspectief voor de gehele landbouw nog te onduidelijk is. Toekomstperspectief ziet BO Akkerbouw met name in een goed verdienvermogen voor alle schakels in de keten op bais van duurzame productie van gezond voedsel, robuust uitgangsmateriaal en biobased materialen. Om dat perpectief te bereiken vindt BO Akkerbouw dat de akkerbouwers moeten inzetten op weerbare teeltsystemen, eiwittransitie, hergebruik van mineralen en duurzame energie. Lees hier verder in het statement van BO Akkerbouw.


 
Thema’s / onderwerpen

Informatie scheepvaart-beperkingen als gevolg van droogte

Het Comité is door de Landelijke Commissise Waterverdeling (LCW) geattendeerd op de online Droogtemonitor. Op deze monitor wordt - dagelijks geactualiseerd- onder meer informatie gepbuliceerd over de verwachte waterafvoer van de Rijn en van de Maas. Die rivierafvoer is op dit moment laag voor tijd van hte jaar, waardoor grote binnenvaartschepen op een aantal trajecten al niet meer volledig geladen kunnen worden. De verwachting is niet dat er havens en losplaatsen onbereikbaar zullen worden. 

Voor meer informatie zie: de droogtemonitor via  waterberichtgeving.rws.nl/owb/droogtemonitor of op waterberichtgeving.rws.nl/owb/droogtemonitor/8#Scheepvaart voor de gevolgen scheepvaart.


 
Verenigingszaken

Arbitrage workshop 15 september a.s.

Op donderdagmiddag 15 september a.s. organiseren Het Comité en NOFOTA gezamenlijk voor (aspirant)arbiters een arbitrage workshop bij VNAB in Rotterdam. De workshop is bedoeld om de kennis van arbiters up to date te houden en is ook bestemd voor degenen die overwegen arbiter te worden. Verschillende sprekers behandelen tijdens de workshop ontwikkelingen op het gebied van arbitrage en de bevoegdheden van arbiters, maar ook de 'overmacht-clausule'. Verder worden er ook specifieke casusposities rond de contracten van Het Comité en NOFOTA met de deelnemers besproken. Voor aanmelding, klik hier.


 


Aanmelden Cursus Graanhandel 2022-2023

De Graancursus 2021-2022 is afgerond en op 6 juli jl. afgesloten met een feestelijke diploma uitreiking.

Voor de nieuwe Cursus Graanhandel, die op woensdag 7 sepember a.s. van start gaat, hebben wij inmiddels alweer een groot aantal belangstellenden. Er is nog ruimte voor een aantal cursisten, maar aanmelden is nog maar t/m 24 augustus mogelijk, dus meld je zo snel mogelijk aan!

Voor informatie over de cursus of om in te schrijven, klik hier.


 
 
 
Heb jij ook leuk materiaal van ons 150 jarig bestaan? Upload jouw jubileum materiaal hier! 
 

 

 

Agenda 2022

7 september
Start Cursus Graanhandel
15 september
Arbitragebijeenkomst 
23 september 
Netwerk jonge graanprofessionals 
17 november

Jaardiner


   


   

  Volg ons!

     

   
   
  Is de mail niet leesbaar? Bekijk in browser | Afmelden voor de nieuwsbrief