Ontwikkelingen n.a.v. oorlog OekraïneHet Comité van Graanhandelaren volgt nauwlettend de ontwikkelingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en informeert de leden zowel in deze nieuwsbrief als in directe emailberichten hierover.

Stand van zaken zeetransporten van/naar Zwarte Zee 
De laatste stand van zaken m.b.t. de zeetransporten van en naar de Zwarte Zee is dat 55 schepen inmiddels circa 1,3 miljoen ton aan granen en andere voedingsmiddelen uit Oekraïnse havens verscheept zijn. Aan het begin van deze week verwoordde Jan Willem Baas, als voorzitter van Het Comité,  bij BNR Nieuwsradio onder de indruk te zijn van de hoeveelheden graan die inmiddels geëxporteerd zijn. Hij gaf aan dat het doorlaten van het Oekrainse graan ook belangrijk is voor: "het kalmeren van de grondstoffenmarkt, het bestrijden van de honger in de wereld en de hulp aan Oekrainse boeren met het exporteren van hun producten. Daardoor kunnen zij inkomen vergaren en zich klaar maken voor de volgende oogsten". Lees ook www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10486078/in-september-wordt-er-3-miljoen-ton-graan-geexporteerd.


 
Verenigingszaken

Welkom aan nieuw lidbedrijf: Spike International AgenciesHet Comité kan opnieuw een nieuw lidbedrijf welkom heten bij de vereniging.
Het betreft Spike International Agencies B.V. Het bedrijf is gespecialiseerd in ongedierte bestrijding, (gif)gassingen en gasmetingen en biedt ook wereldwijd port-to-port fumigation services.


 

Bijeenkomst netwerk Jonge Professionals Graanhandel 23 september


Het Comité organiseert voor de tweede keer dit jaar een bijeenkomst voor het netwerk Jonge Professionals Graanhandel, en wel op vrijdag 23 september a.s. Bijeenkomsten van het netwerk zijn bij te wonen voor diegenen die jonger zijn dan 40 jaar en werkzaam bij een lidbedrijf van Het Comité. Dit keer is Het Comité te gast bij de VanDrie Group, producent van kalfsvlees, diervoerders, zuivelgrondstoffen en kalfsvellen. 
Ben je geïnteresseerd in deelname, stuur dan een berichtje naar Astrid (a.kleinbreteler@graan.com).


 

Kennis update voor (aspirant)arbiters tijdens Arbitrage workshop 15 september a.s.

Op donderdagmiddag 15 september a.s. organiseren Het Comité en NOFOTA gezamenlijk voor (aspirant)arbiters een arbitrage workshop bij VNAB in Rotterdam. De workshop is bedoeld om de kennis van arbiters up to date te houden en is ook bestemd voor degenen die overwegen arbiter te worden. Verschillende sprekers behandelen tijdens de workshop ontwikkelingen op het gebied van arbitrage en de bevoegdheden van arbiters, maar ook de 'overmacht-clausule'. Verder worden er ook specifieke casusposities rond de contracten van Het Comité en NOFOTA met de deelnemers besproken. Voor aanmelding, klik hier.


 
Externe berichten

EU-Handelsprogramma voor handel met VK

Het Comité is nogmaals door de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) gewezen op de mogelijkheden van het EU-Handelsprogramma VK voor bedrijven die geraakt zijn door de Brexit. Voor meer informatie over dit programma en over het Webinar EU-handelsprogramma: vergroot uw exportpotentieel, dat op 1 september a.s. georganiseerd wordt en over Brexit Adjustment Reserve (BAR),  zie https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/bar/eu-handelsprogramma.
 
 
 
Heb jij ook leuk materiaal van ons 150 jarig bestaan? Upload jouw jubileum materiaal hier! 
 

 

 

Agenda 2022

7 september
Start Cursus Graanhandel
15 september
Arbitragebijeenkomst 
23 september 
Netwerk jonge graanprofessionals 
4 oktober
Afwikkelaarsdiner 
17 november

Jaardiner


   


   

  Volg ons!

     

   
   
  Is de mail niet leesbaar? Bekijk in browser | Afmelden voor de nieuwsbrief