Ontwikkelingen n.a.v. oorlog OekraïneHet Comité van Graanhandelaren volgt nauwlettend de ontwikkelingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en informeert de leden zowel in deze nieuwsbrief als in directe emailberichten hierover. Het Comité neemt om de week deel aan het COCERAL-crisis overleg over Oekraïne. 

Graandeal 
Vooralsnog zijn er geen nieuwe ontwikkelingen te melden m.b.t. de Graandeal die op 24 november a.s. verloopt. 

Stand van zaken m.b.t. de schepen die van en naar de Zwarte Zee varen is : 383 schepen en 8.673,198 metric ton granen en andere voedingsmiddelen die verscheept zijn (zie ook https://www.un.org/en/black-sea-grain-initiative/vessel-movements)


 
Voedsel- en diervoederveiligheid

Aanvullend bericht: Geen jaarverlenging voor autorisatie van glyfosaat

Vorig week was in de nieuwsbrief te lezen dat er geen meerderheid was behaald voor een stemming over de verlenging van glyfosaat. Daarop ontstond enige onduidelijkheid over wat de situatie per 15 december a.s. zou worden op het moment dat de huidige autorisatie afloopt.  Inmiddels is duidelijk dat in afwachting van de EFSA opinie, waarna een volledige her-autorisatie procedure kan plaatsvinden, een automatische verlenging plaats vindt. Voorlopig worden er dus geen problemen verwacht. 


 
Verenigingszaken

Update bepalingen Granen, Zaden en Peulvruchten (GZP)

Het Comité beheert verschillende standaardcontracten waaronder de "Bepalingen Granen, Zaden en Peulvruchten (GZP), waarvan de laatste versie uit 2010 dateert. In 2018 zijn wel de arbitragebepalingen GZP en de exportcontracten GZP geactualiseerd, maar het standaardcontract zelf niet. Vandaar het voornemen om op korte termijn deze bepalingen te updaten, waarbij o.a. al aandacht gevraagd is voor de brouwgerst parameters. 

Mochten jullie andere punten kunnen benoemen die in de GZP-bepalingen geactualiseerd moeten worden en/of zou je graag willen deelnemen in de Commissie GZP die deze actualisatie ter hand gaat nemen, dan graag een berichtje aan cvg@graan.com.


 

Update Jubileum Graandiner 2022 op donderdag 17 novemberInmiddels hebben bijna 400 deelnemers zich aangemeld  voor het jubileum Graandiner dat donderdag 17 november a.s. plaatsvindt bij het WTC in Rotterdam. Dit betreffen de gasten van een groot aantal lidbedrijven die tafels hebben gereserveerd als ook de gasten die Het Comité voor dit speciale Jubileum Graandiner heeft uitgenodigd.

Het Jubileum Graandiner wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende sponsors: Cefetra Group en Viterra.

Voor een overzicht van de bedrijven die zich al hebben aangemeld voor het diner klik hier. Mocht je je nog niet hebben aangemeld dan kan dat hier alsnog (nb. alleen voor leden van Het Comité).

Voor wie geen zin heeft om na alle festiviteiten nog naar huis te rijden heeft het Postillion (eveneens gevestigd in het WTC) een aantal kamers gereserveerd, speciaal voor onze leden à EUR 139.00, inclusief ontbijt, (excl. toeristenbelasting). Om zeker te zijn van een kamer, raden we je aan om z.s.m. te boeken! Een kamer reserveren kan via deze link.


 
Externe berichten

Jaarlijks Seminar over kwaliteit U.S.A. Wheat crop 2022Ook dit jaar heeft Het Comité van U.S. Wheat Associates de uitnodiging ontvangen om het jaarlijkse Seminar over de kwaliteit van Amerikaanse tarwe oogst bij te wonen. De bijeenkomst zal plaatsvinden op donderdagochtend 1 december tussen 10-13 uur in het Hilton hotel in Antwerpen Old Town (Groenplaats 32). Als sprekers zijn aanwezig Ian Flagg (vice-president U.S. Wheat Associates, the Netherlands) en Peter  Lloyd (regional technical director U.S, Wheat Associates, Morocco). De beide heren zullen een toelichting verzorgen op de wereldwijde tarwe situatie en op de kwaliteit van de U.S. Hard Red Spring en Durum tarwe oogst 2022.  U.S. Wheat Associates is als buitengewoon lid aan Het Comité verbonden. 

Mocht je het (gratis) seminar willen bijwonen, dan kan dit door je aan te melden via Infortm@uswheat.org.


 

Webinar Franse graanoogst 2022Op woensdagochtend 2 november a.s. organiseert Het Comité voor de tweede keer dit jaar een webinar i.s.m. het Franse Intercéréales. Het programma vind je hier.

Leden van Het Comité kunnen zich hier aanmelden voor het webinar.


 

Social media campagne COCERAL over toegevoegde waarde graanhandel

COCERAL is deze week gestart met berichten op Linkedin en Twitter waarin de toegevoegde waarde van de graanhandel centraal staat. De aftrap is gegeven in een video door Philippe Mitko (voorzitter COCERAL). In november en december zullen videoberichten van o.a. Jan Willem Baas (voorzitter Het Comité), Ted Swinkels (vice-president COCERAL), Caroline Emmen (directeur Het Comité), Frank Peeters (voorzitter Unistock) en Iliana Axiatiades (secretary general COCERAL) volgen.

Klik hier voor de bericht van Philippe Mitko op Twitter en hier voor het Linkedin bericht.
 


 

Herziening van de ICC standaard bepalingen

De International Association for Cereal Science and Technology (ICC) heeft onlangs aangekondigd een aantal van hun ICC Standard Methods mogelijk te willen herzien. De ICC, waaraan Het Comité via een Nederlandse delegatie verbonden is, heeft standaarden  voor de veiligheid en kwaliteitsbepaling van granen en (dier)voeding gebaseerd op granen. 

Mocht je geïnteresseerd zijn in de herziening van de ICC-standaards en/of wil je hierbij direct betrokken worden, dan graag een bericht aan cvg@graan.com.
 
 
 
Heb jij ook leuk materiaal van ons 150 jarig bestaan? Upload jouw jubileum materiaal hier! 
 

 

 

Agenda 2022

2 november
Webinar Franse graanoogst 2022 van Intercéréales i.s.m. Het Comité
17 november

Jaardiner
1 december
Seminar US Wheat crop 2022
15 december
Algemene Ledenvergadering (online)


   


   

  Volg ons!

     

   
   
  Is de mail niet leesbaar? Bekijk in browser | Afmelden voor de nieuwsbrief