Ontwikkelingen n.a.v. oorlog OekraïneHet Comité van Graanhandelaren volgt nauwlettend de ontwikkelingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en informeert de leden zowel in deze nieuwsbrief als in directe emailberichten hierover. Het Comité neemt om de week deel aan het COCERAL-crisis overleg over Oekraïne. 

Rusland hervat deelname aan Graandeal
Enkele dagen nadat Rusland de Graandeal had opgeschort, neemt het weer deel aan de humanitaire corridor voor de export van granen uit de Zwarte Zee. Onduidelijkheid bestaat nog steeds over het al dan niet verlengen van de Graandeal, die 24 november a.s. afloopt. Door de Europese organisatie COCERAL is al eerder bij de Europese Commissie aandacht gevraagd voor het belang van het verlengen van de Graandeal en een tijdige communicatie hierover.

Vesselmovements en exporten 
Voor een volledig overzicht van de schepen in en naar de Zwarte Zee en de hoeveelheden granen die geexporteerd zijn zie: www.un.org/en/black-sea-grain-initiative/vessel-movements


 
Voedsel- en diervoederveiligheid

Zorgen om kunstmest op EU-niveau aangekaart


De Europese organisatie COCERAL heeft samen met Europese boerenorganisatie COPA COGECA aan de diverse Europese instituties de zorgen kenbaar gemaakt m.b.t. de beschikbaarheid van kunstmest. Verzocht is om ervoor te zorgen dat de toevoer van betaalbare kunstmest is en de EU-markt voor fertilizers stabiel blijft. Lees hier de reactie van COCERAL en COPA COGECA.


 

TKI Agri & Food adviseert positief op 2 nieuwe PPS voorstellen

Het Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI) Agri & Food heeft vorige week definitief positief bericht over een 2-tal nieuwe Publiek Private Samenwerking-projecten, waarbij ook Het Comité betrokken is. Het betreft de PPS "Nederlandse baktarwe - Gaan voor lokaal Graan" dat ingediend is als vervolg op de Graandag die eerder dit jaar plaatsvond, en de PPS "Early warning of mycotoxins in Europe grain supply chain using machine learning and big data". Beide projecten zullen begin 2023 van start gaan.


 
Externe berichten

Presentaties Webinar Franse oogst 2022

Met enige regelmaat organiseert Het Comité samen met het Franse Intercereals webinars over de Franse graanoogst. Zo ook op 2 november jl. waarbij een 3-tal sprekers een duidelijke toelichting gaven op de Franse graankwaliteit, de Franse graanmarkt en het aanbod voor de Nederlandse markt. De presentaties vind je hieronder:

- French Cereals on the Dutch market (Adrien Roussignol)
- French crop quality (Benoît Meleard)
- French cereal markets S&D balances (Marc Zribi)


 

1 december: Seminar over kwaliteit U.S.A. Wheat crop 2022Ook dit jaar heeft Het Comité van U.S. Wheat Associates de uitnodiging ontvangen om het jaarlijkse Seminar over de kwaliteit van Amerikaanse tarwe oogst bij te wonen. De bijeenkomst zal plaatsvinden op donderdagochtend 1 december tussen 10-13 uur in het Hilton hotel in Antwerpen Old Town (Groenplaats 32). Als sprekers zijn aanwezig Ian Flagg (vice-president U.S. Wheat Associates, the Netherlands) en Peter  Lloyd (regional technical director U.S, Wheat Associates, Morocco). De beide heren zullen een toelichting verzorgen op de wereldwijde tarwe situatie en op de kwaliteit van de U.S. Hard Red Spring en Durum tarwe oogst 2022.  U.S. Wheat Associates is als buitengewoon lid aan Het Comité verbonden. 

Mocht je het (gratis) seminar willen bijwonen, dan kan dit door je aan te melden via Infortm@uswheat.org.


 

Feestelijk Jubileum Graandiner 17 november a.s.De laatste voorbereidingen worden getroffen voor een dit keer extra feestelijk Graandiner waarbij ruim aandacht wordt besteed aan het 150-jarig bestaan. Tezamen met de 500 aanwezigen belooft het wederom een fantastische avond te worden in het WTC te Rotterdam. 

Voor een overzicht van de bedrijven die zich al hebben aangemeld voor het diner klik hier. Mocht je je nog niet hebben aangemeld doe dit dan snel (nb. alleen voor leden van Het Comité), bij cvg@graan.com.

Het Jubileum Graandiner wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende sponsors: Cefetra Group, Viterra en de Port of Rotterdam.


 
Externe berichten

Handelsbemiddeling

Een Braziliaans bedrijf is op zoek naar afnemers van sojameel, soja-olie, maïs en/of sorghum. Indien je in contact wilt komen met dit bedrijf dan kun je de gegevens opvragen via ons secretariaat (cvg@graan.com)


 
 
 
Heb jij ook leuk materiaal van ons 150 jarig bestaan? Upload jouw jubileum materiaal hier! 
 

 

 

Agenda 2022

17 november
Jaardiner
1 december
Seminar US Wheat crop 2022
15 december
Algemene Ledenvergadering (online)


   


   

  Volg ons!

     

   
   
  Is de mail niet leesbaar? Bekijk in browser | Afmelden voor de nieuwsbrief