Ontwikkelingen n.a.v. oorlog OekraïneHet Comité van Graanhandelaren volgt nauwlettend de ontwikkelingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en informeert de leden zowel in deze nieuwsbrief als in directe emailberichten hierover. Het Comité neemt om de week deel aan het COCERAL-crisis overleg over Oekraïne.

Oekraïne hoopt op snel besluit over Graandeal 
Bij monde van de Oekraïense minister van Infrastructuur is vorige week nogmaals verwoord dat Oekraïne de Graandeal graag verlengd ziet worden en uitgebreid met meerdere havens en goederen. Daarbij wees hij ook op het belang van duidelijkheid hierover voor marktpartijen. 

De Europese Commissie investeert 250 miljoen in versterken van de Solidarity Lanes
In een persbericht heeft de Europese Commissie aangekondigd 50 miljoen euro te investeren in het versterken van de zgn. "Solidarity Lanes", door o.a. de wachttijden bij de grensovergangen te verbeteren. In totaal wordt 1 biljoen euro door de EU en nationale programma's gezamenlijk opzij gezet voor de Solidarity Lanes. Lees hier het volledige persbericht.  

Opgave commerciële voorraden verplicht
Eind mei heeft de Europese Commissie besloten lidstaten te verplichten tot maandelijkse rapportages van private voorraden granen, oliehoudende zaden en rijst. Doel is het beter monitoren van de voorraden gelet op de hoge prijzen en de onzekerheid over de toevoer van grondstoffen. Deze verplichting is inmiddels in Nederland omgezet in wetgeving (ministeriële regeling) op grond waarvan bedrijven verplicht zijn om de betreffende informatie beschikbaar te stellen. Tijdens een recent overleg met het ministerie van LNV over deze wettelijke verplichting bleek dat niet alle bedrijven die hiervoor een formulier ontvangen hebben, deze hebben geretourneerd. Het Comité heeft daarop toegezegd deze verplichting nogmaals onder de aandacht te brengen bij de betreffende lid-bedrijven. 

Verzoek om zaaizaad voor Oekraïne
Het ministerie van LNV heeft aan verschillende organisaties, waaronder Het Comité, het verzoek doorgezet van Oekraïne aan de Europese Commissie. Het verzoek betreft de levering van dieselaggregaten en zaaizaden (zomertarwe, zomergerst, sojabonen, zonnebloemen, haver en mais).  De vraag is of bedrijven in Nederland hieraan kunnen bijdragen. Het ministerie staat hierbij open voor een gesprek over het vergoeden van de kosten van de goederen. Als je/jouw bedrijf hiertoe mogelijkheden zit, dan graag een bericht aan het bureau van Het Comité (cvg@graan.com), zodat we je in contact kunnen brengen met het ministerie van LNV.  


Voedsel- en diervoederveiligheid

Update International Database for Transport of Feed (IDTF)

Er zijn verschillende wijzigingen overeengekomen voor de IDTF database door het International Committee for Road Transport (GMP+ International, OVOCOM, QS, Qualimat, EFISC-GTP, AIC en AMA). Deze wijzigingen zijn nu geïmplementeerd in de IDTF-database.

Voor meer informatie, klik hier voor de nieuwsbrief van GMP+ International. 


 
Verenigingszaken

COCERAL Social media campagne over de rol en weerbaarheid van de graanhandelIn een aantal filmpjes op social media belicht COCERAL de toegevoegde waarde van de graanhandel en de weerbaarheid die de sector in de afgelopen periode heeft getoond. In de "Member Talks' komen verschillende leden aan het woord. Na een eerste Member Talk van Philippe Mitko (voorzitter COCERAL), vorige week Caroline Emmen (Het Comité), vanaf 21 november Ted Swinkels (Cefetra/vice-voorzitter COCERAL) en vanaf 5 december Jan Willem Baas (Het Comité). Klik hier voor Member Talks op Linkedin of hier voor op Twitter.


 

Nog 2 dagen te gaan voor het Jubileum Graandiner 17 november a.s.Over twee dagen vindt het Jubileum Graandiner plaats in de voormalige Graanbeurs (WTC te Rotterdam) waarbij volop aandacht wordt besteed aan het 150-jarig bestaan. Tezamen met de 500 aanwezigen belooft het wederom een fantastische avond te worden. Na het diner is er dit jaar ruime gelegenheid voor alle genodigden om 'na te borrelen' in het speciaal daarvoor ingerichte Grand Café. Het Comité kijkt uit naar uw komst ! 

Voor een overzicht van de deelnemers aan het diner klik hier. Mocht je je nog niet hebben aangemeld doe dit dan snel (nb. alleen voor leden van Het Comité), bij cvg@graan.com.

Het Jubileum Graandiner wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende sponsors: Cefetra Group, Viterra en de Port of Rotterdam.


 

Import duties: Factors for calculation 10 November 2022


The European Commission published the factors  for calcuation of import duties. The factore taken into account for the calculation of import duteis as fererred to in article 2(2) of Regulation (EU) No 624/2010.

The duty in force was fixed in Regulation (EU) 2020/1221 of 26 August 2020. 
 
 
Heb jij ook leuk materiaal van ons 150 jarig bestaan? Upload jouw jubileum materiaal hier! 
 

 

 

Agenda 2022

17 november
Jaardiner
1 december
Seminar US Wheat crop 2022
15 december
Algemene Ledenvergadering (online)


   


   

  Volg ons!

     

   
   
  Is de mail niet leesbaar? Bekijk in browser | Afmelden voor de nieuwsbrief