Voedsel- en diervoederveiligheid

Publicatie VMT over sneltesten voor Ergot alkaloiden (EA)

De afgelopen jaren heeft Het Comité zich middels een publiek-private samenwerking, bij de Wageningen Universiteit, verbonden aan een project voor het ontwikkelen van sneltesten voor EAs. Het Comité heeft onder andere het nodige monstermateriaal aangeboden. Inmiddels heeft het onderzoek een gevalideerde sneltest opgeleverd waardoor bedrijven sneller en goedkoper kunnen testen of er dergelijke stoffen aanwezig zijn in granen, zoals rogge, tarwe, triticale, gerst, gierst en haver. Het VMT heeft een uitgebreid artikel over dit onderzoek gepubliceerd waar Het Comité ook een bijdrage aan heeft geleverd.

EAs (ook wel moederkorenalkaloïden) zijn toxinen die worden geproduceerd door verschillende soorten schimmels uit het geslacht Claviceps (moederkoren). Hoewel sclerotia (de moederkorenkorrels) grotendeels verwijderd kunnen worden uit het graan door middel van zeven, kunnen er toch EAs achterblijven in het graan die niet visueel zichtbaar zijn. In dat geval moet met een labanalyse worden vastgesteld of het product veilig is voor consumptie. Tot dusver waren LC-MS/MS en HPLC-FLD de aangewezen methoden voor het analyseren van EAs. Sinds 1 januari 2022 zijn nieuwe normen van kracht (Verordening EU 2021/1399) voor EAs (en moederkoren) waardoor een sneltest uitkomst kan bieden.

Het volledige artikel vind u hier (voor leden van VMT gratis).


 
Verenigingszaken

Bijeenkomst jonge professionals op 16 februari a.s. bij Havenbedrijf Rotterdam

Agribulk, Edible oils and fats MEETS Port of Rotterdam

Met een gedeeltelijk overlap in leden en met de gemeenschappelijke deler "Rotterdam" slaan Young Oils and Fats (YOF), Jonge Professionals Graanhandel en Jong Havenvereniging de handen in één, donderdag 16 februari brengen we een bezoek aan Port of Rotterdam.

Wanneer je belangstelling hebt om deel te nemen aan de bijeenkomsten van de Jonge Professionals Graanhandel en voldoet aan de voorwaarden (<40 jaar en werkzaam bij lidbedrijf van Het Comité), stuur dan een berichtje aan a.kleinbreteler@graan.com


 

Reminder: Webinar over French maize offer 2022-2023 op 9 februari a.s.



Op donderdag 9 februari organiseert het Franse Interecéréales wederom voor de leden van Het Comité een webinar waarin de stand van zaken m.b.t. Franse maïs zal worden besproken. Leden kunnen zich hier nog aanmelden voor het webinar.


 

Regio Zuid-Oost, eerste bijeenkomst in 2023

Dit jaar organiseert Het Comité van Graanhandelaren voor het eerst regiobijeenkomsten  om met de lid-bedrijven het gesprek aan te gaan over de onderwerpen die in 2023 voor de sector in Nederland en Europa (gaan) spelen en om de inbreng en ideeën van de leden over deze onderwerpen op te halen.  

Op donderdag 2 maart vindt de eerste regiobijeenkomst op locatie van een van de leden (Tracomex) plaats voor de Regio Zuid-Oost. De leden die zijn ingedeeld in deze regio hebben hiervoor inmiddels een uitnodiging ontvangen. De volgende regiobijeenkomsten vinden plaats op: 

  • 28 maart regio zuid west (bij CZAV, Wemeldinge)
  • 4 mei regio Amsterdam (bij Havenbedrijf Amsterdam)
  • 15 juni regio midden (bij Agrifirm, Apeldoorn)
De overige regiobijeenkomsten worden na de zomervakantie ingepland.


 
Externe berichten

De Nederlandse agrarische sector in internationaal verband (editie 2023)



Van de WecR is verschenen de jaarlijkse publicatie over de internationale handelspositie van de Nederlandse Agrosector. Naast inzicht in de export- en importcijfers, voor zowel landbouwgoederen als landbouwgerelateerde goederen, bevat de publicatie dit jaar vier katernen waarin een handelsonderwerp uitgelicht wordt. Voor deze editie 2023 zijn de onderwerpen prijsontwikkelingen, landbouwgoederen, nabije markten, handel met Oekraïne en Rusland en de handel met Chili, Nieuw-Zeeland en Mexico. Op blz. 50 (onder punt 4.23 granen) staat een link naar meer informatie over de graanketen.


 

Publicatie EU Organic farming: a decade of growth

Recent is de publicatie 'Organic farming in the EU: a decade of growth' verschenen, waarin de biologische landbouw beschreven wordt. Het aandeel biologische landbouwgrond is in de periode 2012-2020 met 50% gestegen, met een jaarlijkse stijging van 5,7%. In 2020 was 9,1% van het totaal aan EU landbouwarealen biologisch. Lees verder in het nieuwsbericht: https://agriculture.ec.europa.eu/news/organic-farming-eu-decade-growth-2023-01-18_en.




 

Import duties: factors for calculation 26 January 2023



The European Commission published the factors  for calcuation of import duties. The factore taken into account for the calculation of import duties as referred to in article 2(2) of Regulation (EU) No 624/2010.

The duty in force was fixed in Regulation (EU) 2020/1221 of 26 August 2020.



 
Agenda

Agenda 2023


 

Volg ons!

   

 
 
Is de mail niet leesbaar? Bekijk in browser | Afmelden voor de nieuwsbrief