Ontwikkelingen n.a.v. de oorlog in OekraïneHet is deze week een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel en de start van de oorlog een feit was. Bewonderingswaardig is de moed en vastberadenheid van de inwoners van Oekraïne om hun land te beschermen en om de dagelijkse gang van zaken -zoveel als mogelijk is-  door te laten gaan. Dit bleek ook  duidelijk uit de presentatie van  Nicolay Gorbachov, voorzitter van de Oekraïnse graanvereniging, tijdens de algemene ledenvergadering van Het Comité in december 2022. 

Ondanks alle sombere berichten en voorspellingen spreekt Het Comité de hoop uit, dat de oorlog op korte termijn zal eindigen en Oekraïne zich kan gaan richten op de wederopbouw van het land.


 
Verenigingszaken

Bedrijfsbezoeken tijdens Cursus Graanhandel

Bedrijfsbezoeken zijn een vast onderdeel van de Cursus Graanhandel waardoor de veelal jonge(re) cursisten nader kennis maken met de praktijk. Vorige week waren de cursisten in de ochtend te gast bij Ariek Blok Diervoeding, leverancier van hoogwaardige diervoeders en in de middag bij Marcor Stevedoring, doorbulk terminal operator. De nieuwe Cursus Graanhandel start opnieuw in september van dit jaar, voor nadere informatie zie https://www.graan.com/page/43/cursus-graanhandel.html. Mochten er lidbedrijven zijn die (ook) de circa 30-35 cursisten willen ontvangen voor een bedrijfbezoek, dan graag een bericht hierover aan het secretariaat cvg@graan.com.


 
Voedsel- en diervoederveiligheid

Publicatie intrekking importtolerantie voor clothianidin en thiamethoxan

De Europese Commissie heeft thans besloten om importtoleranties voor clothianidin en thiamethoxan in te trekken. Deze intrekking is het gevolg van een nieuw beleid op milieunormen met de reden importtoleranties (IT's) op neonicotinoïden (gewasbeschermingsmiddelen tegen bestuivers zoals bijen) te verbieden, als gevolg van de "boer tot bord"-strategie. De Commissie bevestigde echter haar eerdere voornemen om een algemeen verbod op IT's te vermijden, en geeft de voorkeur aan een beoordeling op case-by-case benadering waarvan de intrekking van de ITs voor clothianidin en thiamethoxan de eerste uitvoering zijn. In de Europese Verordening (EU) 2023/334 staat dat producten die vóór 7 maart 2026 zijn geproduceerd of geïmporteerd, nog steeds legaal in de handel gebracht kunnen worden, zodat producenten in derde landen voldoende tijd hebben om zich aan de nieuwe eisen aan te passen. 


 
Externe berichten

BO Akkerbouw lanceert BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw

Tijdens een symposium op 14 februari jl. heeft BO Akkerbouw de BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw gelanceerd. Aan dhr. Goet, secretaris-general van het Ministerie van LNV, werd de brochure met bijbehorende kritische prestatie-indicatoren overhandigd. Het instrument maakt prestaties van de akkerbouw om de biodiversiteit te versterken op een eenduidige manier meetbaar. Vanuit de PPS BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw is de afgelopen drie jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de monitor. Voor meer info klik hier.


 

Jaarboek 'The World of Organic Agriculture' gepubliceerdTijdens de vorige week gehouden BIOFACH werd het nieuwe jaarboek van IFOAM en FiBL over de biologische landbouw gepresenteerd. In 2021 was 17,8 miljoen hectare landbouwgrond in Europa biologisch (en in EU: 15,6 miljoen hectare). De Europese biologische markt is in 2021 gestegen met circa 4% naar 54,5 miljard euro. Het jaarboek is te vinden op: https://www.organic-world.net/yearbook/yearbook-2022/yearbook-2022-download-pdf.html
 

Agenda

 • 2 maart
  Regiobijeenkomst zuidoost
 • 28 maart
  Regiobijeenkomst zuidwest
 • 5 april
  BioBorrel
 • 4 mei
  Regiobijeenkomst Amsterdam
 • 15 juni 
  Regiobijeenkomst midden
 • 22 juni
  ALV en midsummer receptie
 • 30 november
  Comité graandiner
 • 14 december
  Online ALV
   

 


 

Volg ons!

   

 
 
Is de mail niet leesbaar? Bekijk in browser | Afmelden voor de nieuwsbrief