Ontwikkelingen n.a.v. de oorlog in OekraïneDe Europese Commissie heeft het voorstel ingediend de afspraken m.b.t. het opschorten van importtarieven, quota's en andere handelsmaatregelen voor Oekraïne met een jaar te verlengen. Dit voorstel 'temporary trade liberalisation applicable to Ukrainian products under the Association Agreement' moet nog door het Europees Parlement en de Europese Raad definitief worden goedgekeurd. De huidige 'opschortende' regeling loopt nog tot 5 juni van dit jaar. 

Bij het voorstel heeft de Europese Commissie ook een overzicht gevoegd van de importen uit de Oekraïne onder de opgeschorte handels maatregelen. Klik hier voor het overzicht.


 
Thema’s / onderwerpen

Goed bezochte Themabijeenkomst EU-Verordening Ontbossingsvrije Supply Chains

Samen optrekken is noodzakelijk om de komende maanden tot een werkbare en praktische invulling voor het betrokken bedrijfsleven te komen. Tot deze conclusie kwamen de sprekers en deelnemers aan de Themabijeenkomst over de EU-verordening Ontbossingsvrije Supply Chains die Het Comité, MVO en Nevedi vorige week voor hun leden organiseerden. Tijdens de goed bezochte bijeenkomst gaven sprekers van het ministerie van LNV, de NVWA en uit de soja- en palmolie handel hun kijk op de totstandkoming en implementatie van de EU-Verordening die een verbod bevat op de invoer van producten als soja, palmolie, cacao, rubber, vlees en koffie die gelinkt zijn aan ontbossing. Lees hier het volledige nieuwsbericht, inclusief quotes van de sprekers. 
Klik hier voor de presentaties van de sprekers (alleen voor leden).
 
Voedsel- en diervoederveiligheid

GMP+ update protocol monitoring aflatoxine

Per 27 februari 2023 heeft GMP+ het risicoprofiel voor aflatoxine monitoring in maïs (bijproducten) voor Tsjechië verlaagd van midden naar laag. Dit betekent dat maïs uit Tsjechië minder frequent geanalyseerd mag worden. 
Klik hier voor meer informatie


 

RIVM start meerjarig onderzoeksprogramma PFAS

Het RIVM is een meerjarig PFAS-onderzoeksprogramma gestart om inzicht te krijgen in de actuele blootstelling van de Nederlandse bevolking en om te bepalen welke maatregelen genomen kunnen worden om de blootstelling te verminderen. Het Comité was afgelopen woensdag aanwezig bij een bijeenkomst voor belanghebbenden, waar verschillende sectoren en belanghebbenden de mogelijkheid hadden om input te leveren op het onderzoeksprogramma. Klik hier voor meer informatie over PFAS en het onderzoek 


 
Externe berichten

Import duties: Factors for calculation 23 February 2023


The European Commission published the factors  for calcuation of import duties. The factore taken into account for the calculation of import duties as referred to in article 2(2) of Regulation (EU) No 624/2010.

The duty in force was fixed in Regulation (EU) 2020/1221 of 26 August 2020. 
Agenda

Webinar Pesticide Residues Intake ModelOp 22 maart organiseert EFSA een webinar over de nieuwste versie van de Pesticide Residues Intake Model (PRIMo v4). PRIMo wordt gebruikt voor de risicobeoordeling van pesticide residuen in levensmiddelen. De NVWA verwijst in haar ‘Beslisboom MRL overschrijding levensmiddelen’ ook naar het gebruik van het EFSA Primo model. Klik hier voor meer informatie over het webinar.


 

Agenda

 • 2 maart
  Regiobijeenkomst zuidoost
 • 28 maart
  Regiobijeenkomst zuidwest
 • 5 april
  BioBorrel
 • 4 mei
  Regiobijeenkomst Amsterdam
 • 15 juni 
  Regiobijeenkomst midden
 • 22 juni
  ALV en midsummer receptie
 • 30 november
  Comité graandiner
 • 14 december
  Online ALV
   

 


 

Volg ons!

   

 
 
Is de mail niet leesbaar? Bekijk in browser | Afmelden voor de nieuwsbrief