Ontwikkelingen n.a.v. de oorlog in OekraïneDe Oekraïnse graanvereniging UGA houdt op haar website een overzicht bij van de graanexporten via de Graandeal. De export tussen 1 augustus 2022 en 5 maart jl. bedroeg totaal ruim 23 miljoen ton (mais, tarwe, zonnebloempitten en olie). Zie ook www.uga.ua 


 
Verenigingszaken

Regiobijeenkomsten 2023

Met de eerste regiobijeenkomst afgelopen donderdag 2 maart, is de aftrap gedaan voor de 7 bijeenkomsten die dit jaar gehouden zullen worden. De deelnemers van de regio Zuidoost waren te gast bij Tracomex in Oosterhout alwaar zij geïnformeerd werden over de activiteiten van Het Comité en de onderwerpen die voor de sector actueel zijn. Gesproken is over o.a. de EU Green Deal, de EU-Verordening 'Deforestation Free Supply Chains', de effecten van de oorlog in Oekraïne als ook over biologisch en voedselveiligheid. De eerstvolgende regiobijeenkomst (Zuid West) vindt plaats op 28 maart a.s. waarvoor Het Comité te gast is bij CZAV in Wemeldinge. Lid-bedrijven die geïnteresseerd zijn in deelname (en nog geen uitnodiging hebben ontvangen), kunnen zich melden bij het secretariaat cvg@graan.com.


 

Voorzitter Jan Willem Baas over samen werken met BO Akkerbouw

Jan Willem Baas is als voorzitter van Het Comité geïnterviewd door BO Akkerbouw. In dit interview gaat hij o.a. in op de uitdagingen maar ook zeker de kansen die hij ziet voor de Nederlandse akkerbouwers. "Onderzoek, innovatie en samenwerking binnen de keten spelen hierbij een belangrijke rol", aldus Jan Willem.  Klik hier voor het volledige interview.


 
Voedsel- en diervoederveiligheid

Twee genetisch gemodificeerde gewassen goedgekeurd door de EC

De Europese Commissie heeft reeds twee producten goedgekeurd voor het in de handel brengen van producten die geheel of gedeeltelijk bestaan uit (of zijn geproduceerd met) deze genetisch gemodificeerde gewassen. 
Het gaat om een nieuwe goedkeuring voor genetisch gemodificeerd koolzaad MON 94100 (MON-941ØØ-2) en een verlenging van genetisch gemodificeerd soja A5547-127 (ACS-GMØØ6-4) voor een standaard periode van 10 jaar.


 
Externe berichten

Workshop Controls activities and Food Safety Management SystemVorige week organiseerde COCERAL in Brussel de workshop over Official Controls activities and Food Safety Management Systems met als titel 'Two faces of the same coin?'
Door vertegenwoordigers van DG Santé werden niet alleen de Official Controls Regulation (EU) 2017-625 maar ook de Commission Notice van december vorig jaar op deze Verordening.  De daaropvolgende sprekers gingen nader in op Food Safety Management Systems en op de wenselijkheid van een Food Safety Culture. Klik hier voor de verschillende presentaties (alleen voor leden).


 

Internationale vrouwendag campagne BO Akkerbouw

Vanuit de campagne Ruimte voor de Nieuwe Akker besteedt BO Akkerbouw op woensdag 8 maart (en de dagen erna) aandacht voor de positie van vrouwen in de akkerbouwsector. Dat gebeurt o.a. via social media en op digitale reclameborden in Den Haag. De boodschap is: vrouwen dragen bij aan sterke akkerbouwsector. Boer-zijn is niet alleen mannenwerk, op naar meer vrouwen op de Nieuwe Akker. Zie ook www.ruimtevoordenieuweakker.nl.


 

Import duties: Factors for calculation 2 March 2023


The European Commission published the factors  for calcuation of import duties. The factore taken into account for the calculation of import duties as referred to in article 2(2) of Regulation (EU) No 624/2010.

The duty in force was fixed in Regulation (EU) 2020/1221 of 26 August 2020. 
Agenda

Save the date: COCERAL webinar 'The rol of grain trade in supporting food security'

Op 26 april a.s. organiseert COCERAL tussen 14.30-17.00 een webinar over 'de rol van de graanindustrie in de ondersteuning van voedselzekerheid'. De discussie met diverse panelleden zal o.a. gaan over de verschillende gebeurtenissen die van invloed zijn (geweest) op het Europese voedsellandschap. Nadere informatie en de aanmeldlink volgen spoedig.


 

Agenda

 • 28 maart
  Regiobijeenkomst zuidwest
 • 5 april
  BioBorrel
 • 4 mei
  Regiobijeenkomst Amsterdam
 • 15 juni 
  Regiobijeenkomst midden
 • 22 juni
  ALV en midsummer receptie
 • 30 november
  Comité graandiner
 • 14 december
  Online ALV
   

 


 

Volg ons!

   

 
 
Is de mail niet leesbaar? Bekijk in browser | Afmelden voor de nieuwsbrief