Ontwikkelingen n.a.v. de oorlog in OekraïneHelaas is er op het moment van verschijnen van deze nieuwsbrief nog geen duidelijkheid te geven over de verlenging van de Graandeal, die op 19 maart a.s. afloopt. Van o.a. de Oekraïense graanvereniging weten wij dat sinds half februari de onderhandelingen begonnen zijn en dat vanuit Oekraïne ingezet wordt op een langere verlenging dan de voorgaande keren (6 maanden ipv 3), mogelijke uitbreiding met een extra haven en nieuwe regels voor de checks bij Instanbul om daarmee de wachttijden te verkorten. Vanochtend verschenen in de pers wel berichten over de (gebruikelijke) eisen van Russische zijde voor verlenging van de Graandeal (o.a. verbeterde voorwaarden voor hun agrarische export).

Voorzitter Jan Willem Baas geeft vandaag om 16.30 bij BNR een nadere toelichting op het belang van de Graandeal voor de Oekraïense boeren, voedselzekerheid en handel.


 
Voedsel- en diervoederveiligheid

Deelname aan twee nieuwe TKI-projecten in 2023

Het Comité start dit jaar de deelname aan twee nieuwe agrifood-projecten van het Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI). Dit betreft het PPS-project Nl tarwe voor Nl Brood, waarin het significant vergroten van het aandeel Nederlandse baktarwe in het brood door het wegnemen van een reeks van knelpunten in de gehele keten centraal staat. Dit project is in januari van start gegaan.  Daarnaast neemt Het Comité deel in de PPS Early warning mycotoxines in EU Grains, waarin een early warning systeem voor mycotoxines (tool) ontwikkeld wordt gebaseerd op modellen en met gebruikmaking van big data. De kick off van deze PPS is volgende week.


 
Thema’s / onderwerpen

Werkgroep ontbossing


Bron foto: Volkskrant

Het Comité is vorig jaar gestart met een werkgroep Ontbossing om zodoende de totstandkoming en implementatie van de EU-verordening Ontbossingsvrije supply chains goed te kunnen monitoren voor lid-bedrijven die te maken (gaan) krijgen met de verordening. Naar verwachting zal de verordening voor de zomer definitief aangenomen worden. Op Nederlands niveau werkt Het Comité op dit dossier nauw samen met MVO en Nevedi en heeft het regelmatig overleg met andere branches (zoals koffie/thee, cacao) die ook onder de verordening komen te vallen. Op Europees niveau werken de 3 organisaties COCERAL, FEDIOL en FEFAC op dit moment aan best practises (voor soja en palmolie) waarmee invulling gegeven kan worden aan de verordening. Deze ontwikkelingen worden afgestemd en nader besproken in de werkgroep Ontbossing van Het Comité.

Mocht je als lid-bedrijf ook direct te maken gaan krijgen met de verordening en willen deelnemen in de  werkgroep Ontbossing van Het Comité, meld je dan aan bij  cvg@graan.com.


 
Verenigingszaken

Tweede Regiobijeenkomst voor Zuid West op 28 maart a.s.

Dinsdag 28 maart organiseert Het Comité de tweede regiobijeenkomst voor haar leden. Voor deze bijeenkomst zijn wij te gast bij CZAV in Wemeldinge. Het doel van de regiobijeenkomst is om met lid-bedrijven het gesprek aan te gaaqn over de onderwerpen die dit jaar voor de sector in Nederland en Europa (gaan) spelen en om inbreng en ideeën over deze onderwerpen op te halen. Lid-bedrijven die geïnteresseerd zijn in deelname (en nog geen uitnodiging hebben ontvangen), kunnen zich melden bij het secretariaat cvg@graan.com.


 

Import duties: Factors for calculation 9 March 2023


The European Commission published the factors  for calcuation of import duties. The factore taken into account for the calculation of import duties as referred to in article 2(2) of Regulation (EU) No 624/2010.

The duty in force was fixed in Regulation (EU) 2020/1221 of 26 August 2020. 

Agenda

 • 28 maart
  Regiobijeenkomst zuidwest
 • 5 april
  BioBorrel
 • 4 mei
  Regiobijeenkomst Amsterdam
 • 15 juni 
  Regiobijeenkomst midden
 • 22 juni
  ALV en midsummer receptie
 • 30 november
  Comité graandiner
 • 14 december
  Online ALV
   

 


 

Volg ons!

   

 
 
Is de mail niet leesbaar? Bekijk in browser | Afmelden voor de nieuwsbrief