Ontwikkelingen n.a.v. de oorlog in OekraïneAan het begin van de avond van 17 mei werd duidelijk dat de Graandeal opnieuw met 60 dagen is verlengd tot 18 juli, hetgeen positief nieuws is voor alle betrokkenen. In het persbericht van de Secretaris-General van de UN wordt daarnaast gemeld dat de betrokken partijen Oekraïne, Turkije, de United Nations en Rusland nog met elkaar in gesprek zijn over een mogelijke verbetering, uitbreiding en verlening van de Graandeal. Klik hier voor het UN-persbericht. 

Door Oekraïense havenautoriteiten is het bericht gedeeld dat er sinds vorige week (19 mei) een hervatting van inspecties van drie inkomende schepen bij de Zwarte Zee is. De inspecties lagen sinds 7 mei jl. stil. Momenteel liggen er nog 69 schepen voor inkomende inspecties te wachten. 

COCERAL heeft vorige week een statement opgesteld naar aanleiding van geruchten over de aanwezigheid van mindere kwaliteiten granen op de EU markt. Kern van het statement is dat leden volledig toegewijd zijn om naleving van de hoge veiligheidsstandaarden te garanderen. Klik hier voor het COCERAL statement.


 
Voedsel- en diervoederveiligheid

Meerjarig controleprogramma maximumgehalten aan bestrijdingsmiddelenresiduen

De Europese Unie heeft een Uitvoeringsverordening (EU) 2023/731 gepubliceerd voor een gecoördineerd meerjarig controleprogramma tot naleving van de maximumgehalten aan bestrijdingsmiddelenresiduen en ter beoordeling van de blootstelling van de consument aan bestrijdingsmiddelenresiduen in en op levensmiddelen van plantaardige en dierlijke oorsprong. Het programma loopt in 2024, 2025 en 2026. In de Uitvoeringsverordening staan lijsten met producten en combinaties van producten en bestrijdingsmiddelen die door de lidstaten moeten worden geanalyseerd, waaronder ook tarwe, haver, rogge, gerst, bonen en bruine rijst. De analyseresultaten worden door de lidstaten gedeeld met EFSA, de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid.


 

Schema Voedsel- en Voederveilig (VVAK) van BO Akkerbouw gewijzigdHet schema van de Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK) is gewijzigd. Dat betekent dat er voor teelt- en bewaarseizoen 2023/2024 nieuwe documenten beschikbaar zijn. Het betreft dit keer meer wijzigingen dan voorgaande jaren, door de wens om collectief te voldoen aan de internationale standaard voor duurzaamheid (SAI-FSA 3.0 op niveau 'goud'). Daarvoor zijn de duurzaamheidseisen toegevoegd aan de basiseisen en is de aparte module Duurzaam Akkerbouw Bedrijf (DAB) komen te vervallen. Voor meer informatie over de wijzigingen in het VVAK klik hier.


 
Externe berichten

Webinar: The Black Sea Grain Initiative op 1 juni a.s.Op donderdagmiddag 1 juni a.s. vindt in het kader van de Webinar Serie over trade dialogues on Food de bijeenkomst over 'The Black Sea Grain Initiative' plaats. Sprekers zijn o.a. van de WTO, UN en IGC. Vooraf registreren is niet vereist, klik voor deelname op deze link.


 
Externe berichten

Handelsbemiddeling - boekweitmeel

Een Nederlandse handelaar biedt een partij van 50 ton boekweitmeel uit Kazachstan aan, mogelijk geschikt om als mengvoeder te gebruiken. Richtprijs hiervoor is ca. 30 eurocent per kilo. Bij interesse zijn de gegevens op te vragen bij het secretariaat cvg@graan.com 


 

Agenda


 • 22 juni
  ALV en Midsummer Trade receptie
 • 6 juli
  Regiobijeenkomst Midden
 • 6 september
  Start Cursus Graanhandel
 • 3 oktober
  Afwikkelaarsdiner
 • 30 november
  Comité graandiner
 • 14 december
  Online ALV
Voor meer informatie, zie ook de uitgebreide agenda op onze website.
 


 

Volg ons!

   

 
 
Is de mail niet leesbaar? Bekijk in browser | Afmelden voor de nieuwsbrief