kalender icoon

15 juni 2022

Enthousiaste verhalen van Bakker Seeds & Pars Granen

‘Het familiebedrijfsgevoel geeft je een heleboel!’

Welk gevoel geeft werken bij een familiebedrijf? Velen van ons kunnen daar niet uit eigen ervaring over vertellen. Toch zijn er in de graanhandel diverse familiebedrijven al meer dan een eeuw actief. Enkele vertegenwoordigers van zulke familiebedrijven, die wel uit eigen ervaring over dat ‘speciale gevoel’ kunnen vertellen, zijn George Pars ( 6de generatie) van George Pars Granen en Kim en Robert Bakker (4de generatie) van Bakker Seeds. Zij vertellen vol passie en trots over dit bijzondere gevoel. Ook geven zij een kijkje in de prachtige historie van deze bedrijven.

George Pars vertelt dat het familiebedrijf Pars granen ooit is begonnen bij een boer en zijn boerderij die in 1850 besloot graanhandelaar te worden. Zo raakte zijn familie verzeild in de graanhandel. Inmiddels zijn George en zijn broer vandaag de dag al de 6de generatie die in dit bedrijf werkzaam zijn. Het bedrijf is al meer dan 170 jaar in de familie en hebben vanaf 1850 tot nu in verschillende producten gehandeld. Sinds de jaren 80 en 90, toen mijn vader het bedrijf overnam, is het bedrijf snel gegroeid. Zo werken we nu met 20 mensen en verhandelen we zo’n 60.000 ton aan granen. Daarnaast werken we ook in de business van gewasbescherming, meststoffen en zaaizaden voor de akkerbouw, veehouderij en zijn we actief in de biologische akkerbouw en veehouderij .”
Van dorsbedrijf naar graanhandel tot leverancier en producent van premium seeds
Kim en Robert Bakker (zus en broer) vertellen dat hun familiebedrijf, Bakker Seeds, 117 jaar geleden in 1905 is gestart door hun overgrootvader Dirk Bakker, hetwelk werd voortgezet in vorm van een graanhandelsbedrijf door hun grootvader Gerrit Bakker, dat vervolgens al op jonge leeftijd door hun vader Gerard Bakker werd overgenomen, waarbij de transitie is gemaakt van graanhandel naar zaadhandel. 
Sinds 10 jaar gaat het bedrijf door het leven onder de naam Bakker Seeds, nog altijd een familiebedrijf geleid door inmiddels de 4de generatie Bakker. Van origine is Bakker Seeds een bedrijf dat graan dorste en opkocht van boeren en via de Rotterdamse graanbeurs verkocht. “Toen onze vader (Gerard Bakker) de graanhandel overnam van zijn vader, heeft hij deze functie voortgezet en verder uitgebreid. Door de goede contacten met de boeren kwamen daar als hoofdproducten al snel maanzaad en karwijzaad bij. In de loop van de jaren is dit verder uitgebreid naar een ruim assortiment zaden zoals onder meer pompoenpitten, gierst, lijnzaad, zonnebloempitten, boekweit, sesam, chia, quinoa etc. Robert en Kim hechten veel waarde aan de contacten die hun vader destijds heeft gelegd en nog altijd onderhoud met de boeren en leveranciers, welke nu door Robert en Kim verder worden opgevolgd en voortgezet. 
 
Om de tafel gegaan
George Pars wist diep in zijn hart altijd al dat hij een rol in het familiebedrijf ambieerde. Na een paar jaar in Rotterdam te hebben gewerkt bij een baggeraar, wist hij dat het moment zou komen en hij de vraag zou krijgen. “Mijn vader wilde graag de opvolging geregeld hebben. We zijn om de tafel gegaan en hij vroeg­­ mij en mijn broer, Jarco, wat wij wilden. Hij liet wel duidelijk blijken dat hij graag wilde dat wij het bedrijf overnamen. In 2013 heb ik de stap gezet en het bedrijf overgenomen. Ik ben er echt met volle overtuiging ingestapt. In 2016 is Jarco ook ingestapt. Of het bedrijf altijd in de familie zal blijven? Dat weet je natuurlijk nooit zeker.” Het doel van George en zijn broer is om het wél in de familie te houden. “Inmiddels zijn we de 6de generatie. Het zou fantastisch zijn als daar nog een paar generaties bij komen.” 
 
In de familie houden
Net als George, zien Kim en Robert dolgraag dat het bedrijf in de familie blijft. Kim vertelt: “Robert zit al van jongs af aan in het bedrijf. Hij leidde dat in eerste instantie samen met mijn vader. Nu voeren mijn broer en ik sinds een jaar of 10 samen de dagelijkse leiding in het bedrijf. Het mooie aan onze samenwerking, als broer en zus, is de wijze waarop we elkaar aanvullen. We werken met veel plezier in dit bedrijf samen met ons gehele team en dat hopen we nog jaren te doen. ”Beiden hebben we kind(eren) waarbij een eventuele opvolging niet is uitgesloten”. “Een familiebedrijf staat altijd ‘aan’. Ook als we in het weekend met de familie bij elkaar zijn, is het bedrijf vaak onderwerp van gesprek. Onze vader heeft altijd heel hard gewerkt in het bedrijf en dat hebben wij van jongs af aan meegekregen. Het familie bedrijf staat altijd centraal, dat is waar je met elkaar dag en nacht aan werkt, met veel passie, gericht op continuïteit, flexibiliteit en een toekomstvisie voor de lange termijn, waar we met elkaar enorm trots op zijn.”
 
Kiezen op gevoel
“Dat ik voor een carrière in dit bedrijf koos, is sterk gebaseerd op gevoel”, zegt George. “Van jongs af aan zijn mijn broer en ik al bij het bedrijf betrokken. We hebben er altijd in onze vakanties gewerkt. Toen ik voor een baas werkte, had ik absoluut niet hetzelfde gevoel bij mijn werk. Dit is een stukje van onszelf, daar loop je dan net dat stukje harder! Ook veel van onze/mijn collega’s ken ik al zo lang als ik leef. Het is een hele hechte band die we met hen hebben opgebouwd, waardoor zij ook aanvoelen als familie.” 
Bij Kim en Robert begon het op een soortgelijke manier. Paden vegen en op de heftruck rijden op vrijdagmiddag. Zo begon het voor Robert binnen het bedrijf. “Je bent hier bijna dag en nacht en dat doe je omdat je er trots op bent!” Kim: “In ons als familiebedrijf hebben we een langetermijnvisie gebaseerd op degelijkheid. Omdat we al zo lang bestaan zijn vertrouwen, flexibiliteit, ervaring en kennis belangrijk voor onze afnemers. Het is ook voor veel klanten een stukje gevoel dat meespeelt om met een familiebedrijf in zee te gaan.”
 
Blij met Het Comité
Beide bedrijven zijn ook al vele decennia lid van Het Comité van Graanhandelaren. De jongste generaties zijn nog altijd zeer tevreden over de rol van Het Comité. “Zij helpen bij zaken als wet- en regelgeving en zorgen dat we in deze markt goed kunnen werken”, vindt George. “Als je vragen hebt over de regelgeving, kwaliteit of contractuele zaken kun je altijd op hen terugvallen. Daarin vervult Het Comité gewoon een erg belangrijke rol. Daarnaast hebben ze een aantal opleidingsprogramma’s. Feitelijk bieden zij de enige opleiding in Nederland waar je iets kunt leren over de graanhandel”. 
Ook Robert en Kim hebben beide de graancursus gevolgd. Volgens hen is deze cursus echt specifiek en van toegevoegde waarde binnen de graanwereld. “In de huidige tijd, waarin de wetgeving steeds complexer wordt, heeft de vereniging ook een zeer belangrijke functie bij het vertegenwoordigen van de belangen van de leden. 
 
 
Wat zouden de jonge generaties nog voor boodschap willen overbrengen aan Het Comité?
“Zij heeft voor ons type bedrijven altijd al een hele belangrijke functie gehad. Maar ook voor de toekomst weten we zeker dat deze organisatie een hele belangrijke rol zal blijven spelen. Zeker als we kijken naar de huidige ontwikkelingen en veranderingen in de markt, maar ook op het gebied van regelgeving, is het behartigen van de belangen van de leden van groot belang. Die onderdelen worden de komende periode alleen nog maar belangrijker. “Op naar de volgende 150 jaar”, roepen Kim en Robert. 
Ook George heeft een mooie boodschap voor Het Comité. “We hebben een ontzettend mooie sector en daar brengen we eigenlijk veel te weinig over naar buiten. Het Comité is bekend bij de mensen die zich in de graanhandel bevinden, maar daarbuiten weten mensen er te weinig van. We mogen best wat meer naar buiten treden en het publiek laten zien en weten wat er allemaal in onze sector gebeurt. Verder moeten we vooral zo doorgaan! We doen zoveel dingen ontzetten goed en al zoveel jaren.”