kalender icoon

09 december 2022

De lange traditie van graandiners

In de afgelopen anderhalve eeuw heeft Het Comité een traditie opgebouwd met groots gevierde graandiners. Steeds als er een mijlpaal was bereikt of als de leden een bepaald hoogtepunt wilden herdenken, werd er uitbundig uitgepakt. Een van de eerste keren was op 1 mei 1906 en de laatste keer, tot op heden was op 17 november jongstleden, toen tijdens het Graandiner het 150-jarig bestaan feestelijk werd gevierd.

Graandiners zijn in de afgelopen decennia echte ‘milestones’ in de historie van Het Comité. In mei 1906 nam de vereniging zijn intrek in het eerste, echte eigen hoofdkwartier aan de Wijnhaven en dat was reden voor een uitbundig graandiner. Circa 35 leden schoven aan voor een luxe en weldadig diner, waarvan ook een mooie foto werd gemaakt.
Graandiner ter ere van intrek eigen hoofdkwartier - 1906
Twaalf gerechten
Zes jaar later, op 6 januari 1912 was er, ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan, opnieuw een mooie reden voor een copieus graandiner. Op het menu stonden maar liefst twaalf verschillende gerechten die, afgewisseld door een keur aan sprekers en toespraken, elkaar de hele avond en nacht opvolgden. ‘Men scheidde op een zo ver gevorderd uur, dat het bijna weer tijd werd om te gaan ontbijten’, schreef de verslaggever van de krant die erbij was.
 
‘Sober’ gevierd
De enige keer dat een jubileum ‘sober’ werd gevierd, was in 1947, toen de vereniging 75 jaar bestond. Zo kort na de oorlog werd er wel een receptie gehouden en ’s avonds was er in de Blauwe Zaal van het Beursgebouw een graandiner waaraan meer dan tweehonderd personen deelnamen. Maar zo uitbundig als de jaren daarvoor of later in die eeuw, was de viering dat jaar niet. In 1957 werd de viering van het 85-jarig bestaan gecombineerd met de ingebruikname van het nieuwe Graanhuis, wat uiteraard een mooie aanleiding was om weer een uitgebreid Graandiner te organiseren.
 
700 gasten
In 1972, bij het honderdjarig bestaan, kon Het Comité opnieuw breed uitpakken. Allereerst bood de vereniging op 27 april een lunch aan voor buitenlandse gasten en bestuursleden van aangesloten verenigingen in het gebouw van de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging De Maas in Rotterdam. Een dag later, op 28 april vond een receptie plaats in De Doelen in Rotterdam, met aansluitend een diner voor 700! personen uit binnen- en buitenland. Tijdens dit diner kwam de burgemeester van Rotterdam om bekend te maken dat koningin Juliana Het Comité het predicaat Koninklijk verleende.
 
Graandiner bij 150-jarig bestaan 
Het graandiner van 17 november 2022, ter ere van het 150-jarig jubileum, was extra feestelijk ‘aangekleed’. De historie van Het Comité was onder andere in beeld gebracht door een stellage van foto’s waarop de geschiedenis te zien was. Met 500 gasten werd getoast op het 150-jarig bestaan en heerlijk gedineerd in het gebouw dat ooit de voormalige Graanbeurs was, t.w. het WTC in Rotterdam.