|
Voedsel- en diervoederveiligheid
Aandacht voor allergenen in grondstoffen door kruisbesmetting
Onlangs organiseerde de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie (VBZ) het seminar “Grip op allergenen”, waarin verschillende deskundigen hun kennis en ervaringen over kruisbesmetting deelden. In de Europese wetgeving staat dat alle 14 allergenen opgenomen moeten worden in de lijst met ingrediënten. Sinds maart 2021 is het volgens de hygiëneverordening verplicht om apparatuur, vervoersmiddelen en recipiënten (hol voorwerp om iets op te vangen of te bewaren, red.) te reinigen om zo kruisbesmetting te voorkomen. Voor leden van Het Comité lijkt het onderwerp allergenen door kruisbesmetting niet meteen relevant, omdat er vaak gedacht wordt dat dit probleem vooral verderop in de keten speelt. Echter, er kunnen bij de oogst al meerdere planten(delen) meekomen die als allergeen geregistreerd staan en mogelijk later tot problemen kunnen leiden (denk bijvoorbeeld aan steungewassen). Het Comité volgt daarom dit dossier en zal de leden aanvullend informeren wanneer dit nodig is. Leden die specifieke interesse hebben in het onderwerp allergenen en kruisbesmetting kunnen zich melden bij het secretariaat van Het Comité (cvg@graan.com). In het vakblad VMT is recent een uitgebreid artikel verschenen (gratis te lezen voor VMT leden).
|
|