Ontwikkelingen n.a.v. de oorlog in OekraïneTweewekelijks organiseert COCERAL voor de leden een overleg waarin de situatie in Oekraïne en verloop van de graanhandel besproken wordt. Aan de orde is o.a. al geruime tijd de vertragingen bij de inspecties bij Instanbul van in- en uitgaande schepen. 

Informatie over de verschepingen rond de Zwarte Zee zijn te volgen via de website van het Joint Coordination Centre van de VN https://www.un.org/en/black-sea-grain-initiative/vessel-movements 

Over 10 dagen, op 24 februari a.s., is het inmiddels een jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne is begonnen.


 
Voedsel- en diervoederveiligheid

Aandacht voor allergenen in grondstoffen door kruisbesmetting

Onlangs organiseerde de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie (VBZ) het seminar “Grip op allergenen”, waarin verschillende deskundigen hun kennis en ervaringen over kruisbesmetting deelden.   
In de Europese wetgeving staat dat alle 14 allergenen opgenomen moeten worden in de lijst met ingrediënten. Sinds maart 2021 is het volgens de hygiëneverordening verplicht om apparatuur, vervoersmiddelen en recipiënten (hol voorwerp om iets op te vangen of te bewaren, red.) te reinigen om zo kruisbesmetting te voorkomen.
Voor leden van Het Comité lijkt het onderwerp allergenen door kruisbesmetting niet meteen relevant, omdat er vaak gedacht wordt dat dit probleem vooral verderop in de keten speelt. Echter, er kunnen bij de oogst al meerdere planten(delen) meekomen die als allergeen geregistreerd staan en mogelijk later tot problemen kunnen leiden (denk bijvoorbeeld aan steungewassen).
Het Comité volgt daarom dit dossier en zal de leden aanvullend informeren wanneer dit nodig is. Leden die specifieke interesse hebben in het onderwerp allergenen en kruisbesmetting kunnen zich melden bij het secretariaat van Het Comité (cvg@graan.com). 
In het vakblad VMT is recent een uitgebreid artikel verschenen (gratis te lezen voor VMT leden).


 


Verenigingszaken

Actualisatie GZP-bepalingen

Het Comité is samen met enkele lidbedrijven gestart met de actualisatie van één van haar standaardcontracten, t.w. de GZP-bepalingen (bepalingen Granen, Zaden en Peulvruchten). Mocht u als lidbedrijf suggesties hebben voor deze actualisatie en/of hieraan willen meewerken, dan graag een bericht aan het secretariaat cvg@graan.com. De voorstellen tot wijziging van de GZP-bepalingen wordt tzt ter goedkeuring aan de Algemene Ledenvergadering voorgelegd. Klik hier voor de huidige GZP-bepalingen.


 

Presentaties webinar Intercéréales / Het Comité - 9 Februari 2023

Afgelopen donderdag organiseerde Het Comité in samenwerking met Intercéréales een webinar over de Franse graanoogst 2022/2023. De drie sprekers gaven een gedetailleerde toelichting op de maisproductie, de kwaliteit van de mais voor diervoeder en over Franse posite in de Nederlandse mais markt. Aansluitend was er gelegenheid voor het stellen van vragen. Het Comité organiseert met enige regelmaat webinars met Intercéréales. 

Onderstaande presentaties van het webinar zijn te vinden op het ledengedeelte van onze website:

  • Corn production France 2022 door Thomas Joly
  • French maize – harvest 2022: Quality for animal feed door Justine Danel
  • French position in the Dutch maize market door Michèle Waegele


 
Externe berichten

In 2023 opnieuw campagne Ruimte voor de Nieuwe AkkerOok in het komende jaar zal BO Akkerbouw (waarvan Het Comité lid is) vanuit 'Ruimte voor de Nieuwe Akker' een aantal campagnes en acties voeren om de akkerbouwsector positief voor het voetlicht te brengen. Zo wordt o.a. de vier seizoenen-campagne op social media herhaalt en zal na 15 maart (Provinciale Statenverkiezingen) en het provinciale beleid gevormd wordt er aandacht zijn voor de campagne. Zie ook op de website www.denieuweakker.nl over de campagne 'Ruimte voor de Nieuwe Akker'.


 

Import duties: factors for calculation 10 February 2023The European Commission published the factors  for calcuation of import duties. The factore taken into account for the calculation of import duties as referred to in article 2(2) of Regulation (EU) No 624/2010.

The duty in force was fixed in Regulation (EU) 2020/1221 of 26 August 2020. 
Agenda

Agenda 2023


 

Volg ons!

   

 
 
Is de mail niet leesbaar? Bekijk in browser | Afmelden voor de nieuwsbrief